Вести и настани
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)
image image image image image
Повик за објавување на трудови во Списанието за одржлив развој   Уредувачкиот одбор на Списанието за одржлив развој објавува повик за публикување на трудови за 25-тиот број на списанието.
Бескаматен кредит за студентите на ФБЕ

Со цел обезбедување на квалитетно и ефикасно образование достапно за сите, Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) во соработка со НЛБ Банка, Ви ја  претставува можноста за финансирање на студиите со
Факултетот за бизнис економија заедно со своите Европски партнери подготвува воведување на нов унифициран предмет „Економија на одржливост“ Факултетот за бизнис економија во изминатите шест месеци учествува како партнер во спроведувањето на активностите во рамки на проектот „Економија на одржливост“.
Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој
Почитувани посетители,
Објавен е новиот, 24-ти број од Списанието за одржлив развој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.
 
Онлајн обуки за јакнење на вештините на матурантите   ФАКУЛТЕТОТ ЗА БИЗНИС ЕКОНОМИЈА Скопје организираше повеќе онлајн обуки во областа на бизнис економијата.

Вести и настани

Учество на меѓународна работилница за користење на нанокомпозитни материјали за пакување на храна, Валенција (Шпанија)

М-р Анета Васиљевиќ-Шикалеска учествуваше на работилница со меѓународен карактер со две презентации (усмена и постерска). Работилницата беше на тема “Нови стратегии за развој на полимерни нанокомпозитни материјали за пакување на храна и дефинирање на можните критични интеракции на наноматеријалот со храната”.

Агендата и книгата со апстракти можете да ги погледнете на следните линкови:

http://www.costfa0904.eu/public/files/book_of_abstracts_website_definitive_valencia2012.pdf

http://www.costfa0904.eu/cnr-ictp/html/61/

 

Учество на предавач на ФБЕ на меѓународна конференција во Валендар (Германија)

М-р Адријана Булевска, предавач на ФБЕ,  учествува на конференцијата Campus for Finance Private Equity Conference, на тема “Heading for new shores-Crisis as a chance”. Конференцијата е организирана од WHU – Otto Beisheim School of Management, а ќе се одржи од 11 до 12 Април, 2013 год. во Валендар (Германија).


Повеќе за конференцијата можете да ја прочитате на следниов линк.

 

Доделување на ваучери за купување компјутери

Почитувани студенти,

Факултетот за бизнис економија е дел од проектот на Владата на Република Македонија, за доделување на вредносни бонови - ваучери за набавување на компјутери за потребите на редовните студенти.

Можност да аплицираат за добивање на ваучери за набавување на компјутери имаат следниве категории на студенти:

  1. Редовните студенти кои за прв пат оваа година запишале трета година на студии, а кои живеат во социјално загрозени семејства, односно семејства корисници на социјална парична помош, постојана парична помош и право на парична помош на лице кое до 18 години возраст имало статус на дете без родители и родителска грижа или семејствата во кои вкупните месечни приходи не се поголеми од 12.000 денари и

  2. Сите студенти евидентирани како лица со посебни потреби запишани на студии во учебната 2012/2013 година на високообразовните установи во Република Македонија.

Заинтересираните студенти,кои ги исполнуваат условите треба да достават барање и доказ дека се од социјално загрозено семејство (потврда издадена од Центарот за социјални работи или уверение издадено од Управата за јавни приходи, за остварени приходи по разни основи од претходната година за двајцата родители или старатели на студентот поединечно и за самиот студент), односно потврда дека се евидентирани како лица со посебни потреби најдоцна до 15 октомври 2012 година, по што ќе следува постапката за доставување на потребната документација до Министерство за образование и наука и проверка на исполнетост на условите за доделување на вредносните бонови.

Вредносните бонови - ваучери ќе бидат за еднократна употреба, во износ од 15.500 денари и ќе се употребат како учество за купување на компјутери: лаптоп, десктоп или таблет.

Одговорно лице за информации и собирање на документација: м-р Биљана Ѓозинска,email: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Учество со орална презентација на меѓународна работилница за наноматеријали, Вроцлав (Полска)

М-р Анета Васиљевиќ-Шикалеска одржа предавање на меѓународна работилница за технологии за добивање и функционални својства на наноматеријали за пакување на храна во Вроцлав (Полска) од 11 до 13 Септември 2012.

Целосната програма моѓете да ја превземететука.

Учество на виш предавач од ФБЕ на конференција за менаџмент и инженерство

Д-р Слаѓана Стојановска, виш предавач на “Факултетот за бизнис економија”, учествуваше на X-тата меѓународна научна конференција ,,Менаџмент и инженерство 12 (ISCME 12)”.

Конференцијата се одржа во Созопол (Бугарија) од 17 до 20 јуни 2012 каде д-р Стојановска учествуваше со два научни труда со следните наслови: (1) Македонската компаниска софистицираност и конкурентност низ соседните земји во регионот и (2) Состојби и перспективи на македонскиот кластерски развој во глобални рамки и регионот.

Целосната програма на конференцијата можете да ја преземете на следниот линк.

Повеќе Артикли...

Страница 5 од 9

5