Студенти
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Студенти

Почеток на имплементација на проектот за „Иновативно стратешко партнерство„: Одржан е воведниот состанок во рамки на проектот “ISPEHE”

На 12 и 13 март, во просториите на Факултетот за бизнис економија се одржа воведниот состанок во рамки на проектот “Иновативно стратешко партнерство за европско високо образование“ (ISPEHE). Институтот за бизнис економија е координатор на проектот, добиен во рамки на програмата ЕРАЗМУС+, и дел од проектниот Конзорциум заедно со уште 4 реномирани Европски институции за високо образование: Универзитетот од Павиа, Италија; Универзитетот од Љубљана, Словенија, Техничкиот универзитет во Рига, Латвија и Универзитет „Колеџ за економија и култура„ (ЕКА), Латвија.

Воведниот состанок имаше за цел концизно да ги дефинира идните активности, временската рамка, и индивидуални обврски на секој од проектните партнери. На првиот ден се разговараше за буџетот, предвидените проектни активности и договорните обврски на проектните партнери, додека на вториот ден беа презентирани 4 документи кои беа наменски изготвени за состанокот. Конечната верзија на истите ќе биде јавно достапна до 31 март, на официјалната веб-страна на проектот www.ispehe.org.

Проектот ISPEHE е комплетно наменет кон подобрување на квалитетот на студирање, преку создавање на иновативни методи за учење кои ќе бидат применети во наставните планови на однапред определени предмети во сите 5 Универзитети. Покрај ова планирано е и создавање на заеднички Кариерен Центар, кој ќе им овозможи на нашите студенти полесен пристап до кариерни можности и советодавни услуги од врвни експерти во различни полиња.


Повик за објавување на трудови во Списанието за одржлив развој

 

Уредувачкиот одбор на Списанието за одржлив развој објавува повик за публикување на трудови за дванаесетиот број на списанието.

ФБЕ добитник на сертификат за најдобра пракса од Еразмус програмата

 

Факултетот за бизнис економија е добитник на сертификат за најдобра пракса при спроведување на Еразмус проект за мобилност од страна на Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност. Настанот беше одржан во хотел Александар Палас на 3-ти февруари (вторник).

Useful information

Please find some useful information for the Erasmus+ programme at IBF:

EXCHANGE INCOMING STUDENTS

Studying abroad lets you take in a new culture by seeing the world from a new perspective. You can learn so much about yourself and all the possibilities life has to offer. It a high "return on investment" and this applies not only to your future career perspectives. Moreover, you can build your language skills, meet a numerous people, expand your professional knowledge, and bring home a wealth of personal experience - both academic and personal.

This page is for all students who want to learn how to pursue their studies at the Integrated Business Faculty.

ERASMUS PROGRAM

The Erasmus program is the largest and best-known student exchange program in Europe. Once you make the decision to study under this program at the Integrated Business Faculty, you should follow this procedure:

1.     First, you must contact your home university and sign-up for the Erasmus program. As soon as you are nominated, we will need to see the list of nominees from your home university with your personal data (Name, e-mail address, department, time period). Your home university must send us the list of nominees;

2.     Then you will receive an e-mail from us with your login details for the online application portal ("Mobility Online");

3.     You must contact your Erasmus coordinator for help in selecting your classes. Erasmus coordinators are responsible for the subject matter support;

4.     Online Application Deadline.

The online application process has to be completed until: 

-        May 15th for the winter semester

-        December 4th for the summer semester

5.     Further information when your application is done: Visa, Health Insurance & Housing. All information and assistance related to these issues will be provided by our Erasmus Coordinator.

Erasmus coordinator

Martin Kiselicki

Phone: +389 2 2402172

Email: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите  

 

 

Information for Outgoing Students

 

Information for teaching staff

 

For additional information, please contact Martin Kiselicki, MSc., Erasmus coordinator at Integrated Business Faculty, at the following e-mail - Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

 

Grading at IBF

Grading at Integrated Business Faculty (IBF)

 

 

Students can take exams starting from the first exam session after the lectures for the course have finished.

Exams can be taken in regular or additional exam sessions (please look at the Student Calendar for dates of the exam sessions).

In order to take exams for the courses from the second semester of an academic year, students have to have passed all the exams for the courses from the first semester of the same academic year.

 

The grading system is quantitative, meaning that the grade is expressed in quantitative measures.

 

For the full time students, the grades are formed based on the following:

 

-maximum 10 points for class attendance;

-maximum 10 points for class activities;

-maximum 40 points for the first part of the exam;

-maximum 40 points for the second part of the exam.

 

In order that the student is eligible to take the second part of the exam, she/he has to have at least 21 points from the first part of the exam.

If the student does not pass the exam in parts, then she/he can take the exam in the two following exam sessions, so that the total points that can be achieved are 80, plus 20 points from attendance and class activities. Starting from the third exam session, the total number of points that can be achieved from the exam is 100.

Part time students can take the exam for the first time in the first exam session after the lectures for that specific course have finished. The grade is based only on the results from the exam, without attendance or class activities.

The grading for both full time and part time students is quantitative with grades from 5 (five) to 10 (ten).

 

The grading system at IBF that is compatible to the ECTS grading is the following:

 

10 (A) – amounts 91–100 points,

9 (B) – amounts 81–90 points,

8 (C) – amounts 71–80 points,

7 (D) – amounts 61–70 points,

6 (E) – amounts 51–60 points,

5 (F,FX) – amounts 50 points or below.

 

If the student is not satisfied with the grade, she/he can appeal to the Director of IBF within 24 hours after the exam results have been published on the blackboard. The Director asks the course professor/lecturer to revise the grade within 3 working days.

If the student is not satisfied with the decision of the professor/lecturer, then a commission of three members is being constituted whose decision about the grade is final.

 

Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот број од Списанието за одржлив равој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

 

Гостинско предавање на тема “Планирање и оптимизација на производствените процеси”

 

На 19 Декември 2014 година м-р Александар Чадиковски, директор на производство во фабриката Идеал Шипка – Битола/Лакталис ЈИ Европа, одржа гостинско предавање пред студентите на ФБЕ. Прочитајте повеќе...

Свечено доделување дипломи

 

На 13 Декември 2014 година (Сабота) со почеток во  11.00 часот во Амфитеатарот на Факултет за бизнис економија  свечено беа доделени дипломите за дипломираните студенти. Прочитајте повеќе...

ФБЕ партнер во проектот BEET (Build up skills)

 

Oтпочна со реализација и имплементација втората фаза на Проектот „Build up skills – Builders’ Energy Efficiency Training (BEET)“. Со БЕЕТ, до 2016, се предвидува да се спроведат пет типа обуки во градежниот сектор, а најпрво ќе се обучат тренери, кои потоа своето знаење ќе им го пренесат на работниците. 

ФБЕ на Саем за чиста енергија

 

Факултетот за Бизнис економија ќе учествува на “Саем за млади за чиста енергија” кој ќе се одржува во ЕУ инфо центар, Скопје на 25ти и 26ти Јуни, 2014.

Целта на Саемот е да се поврзат младите луѓе со компании кои работат на обновлива енергија и универзитети кои нудат студии од истата област. Саемот ќе претставува средба на побарувачката (студентите) и понудата (универзитети и компании) на пазарот на трудот за "чиста енергија".

Страница 17 од 20

17