Студенти
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Студенти

Продажба на производи од студентска компанија

 

Почитувани, во периодот помеѓу 29.04 и 08.05 ќе се врши продажба на чантите кои се изработени од виртуелната студентска компанија по предметот Интегриран Бизнис Пристап 2. Ве покануваме да не посетите и да учествувате во продажбите. 

Успешна приказна за студентски престој преку Еразмус

 

Јас престојував на Еразмус мобилност во Instituto Politécnico do Cávado e do Ave (IPCA) – Португалија, каде што студирав Финансиски Менаџмент во времетраење од 5 месеци.  

Тековни партнери

Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) ја продолжи соработката со повеќе партнерии во рамки на програмата Ерасмус+, но склучи и нови меѓу-институционални договори. Во моментот, ФБЕ има склучено договори за студентска мобилност и мобилност на кадар со следните институции:

Институција Erasmus Code Земја Линк до веб страната

International Business School

BG BOTEVGR02

Бугарија

http://www.ibsedu.bg   

University of Ljubljana – Faculty of administration

SL LJUBLJA01

Словенија

http://www.fu.uni-lj.si/en/

Wroclaw University of Economics

PL WROCLAW03

Полска

http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6730/erasmus.html

The University of Economics in Bydgoszcz

PL BYDGOSZ06

Полска

http://www.cwz.wsg.byd.pl/en/homepage.1.html

Celje School of Economics Vocational college

SL CELJE10

Словенија

 http://1291.gvs.arnes.si/visja/index.php/erasmus

MUS ALPARSLAN UNIVERSITY

TR MUS01

Турција

http://erasmus.alparslan.edu.tr/index.php/en/

Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia

I MODENA01

Италија

https://www.unimore.it/

Universidade Portucalence

P PORTO07

Португалија

https://www.upt.pt/page.php?p=139

Universidado de Jaen

E JAEN01

Шпанија

https://web.ujaen.es/serv/vicint/

University of economics in Katowice

PL KATOWIC02

Полска

https://www.ue.katowice.pl

Virovitica College

HR VIROVIT01

Хрватска

https://vsmti.hr

University of Ferrara

I FERRARA01

Италија

http://www.unife.it/international

University of Marmara

TR ISTANBU05

Турција

https://www.marmara.edu.tr/en

University of Applied Sciences Kehl

D KEHL01

Германија

https://www.hs-kehl.de/en/

University of Bratislava EUBA

 SK BRATISL03

Словачка

https://euba.sk/en/

Vilniaus kolegija/University of applied sciences

LT VILNIUS10

Литванија

https://en.viko.lt/

Instituto Politecnico Do Cavado E Do Ave

P ARCOZEL01

Португалија

https://ipca.pt/en/

Ekonomikas un kultūras augstskola

LV RIGA33

Латвија

https://www.augstskola.lv/

Vilniaus Universitetas, Kaunas Faculty of Humanities

LT VILNIUS01

Литванија

http://www.khf.vu.lt/en/international-relations/erasmus-programme

Polytechnic School of "Nikola Tesla" in Gospic

HR GOSPIC01

Хрватска

http://www.velegs-nikolatesla.hr/vele/index.php/en

 

 

 

Презентација на виртуелна компанија пред АППРМ

 

Студентите од втора година и оваа година ја спроведуваат интегрираната бизнис програма преку создадената виртуелна компанија. Своето лично искуство за тоа како работи бизнисот, неговата улога во обезбедување на вработеност и креирање на просперитет и конкурентноста, ја презентираа пред АППРМ.

Aпликација за ваучер за таблет уред

 

Почитувани студенти, Владата на Република Македонија започна со спроведување на активностите предвидени со Проектот за доделување на вредносни бонови - ваучери за набавување на таблет компјутери со надворешна тастатура за потребите на редовните студенти и студентите евидентирани како лица со посебни потреби.

Гостинско предавање на тема Глобалната финансиска архитектура и феноменот на сиромаштијата

 

На 17.03.2015 година д-р Ирена Андрееска, (Докторска дисертација од областа на економските науки), а Раководител на Самостојната дирекција за управување со мрежа на филијали на Комерцијална банка АД Скопје, одржа предавање на тема „Глобалната финансиска архитектура и феноменот на сиромаштијата“.

Почеток на имплементација на проектот за „Иновативно стратешко партнерство„: Одржан е воведниот состанок во рамки на проектот “ISPEHE”

На 12 и 13 март, во просториите на Факултетот за бизнис економија се одржа воведниот состанок во рамки на проектот “Иновативно стратешко партнерство за европско високо образование“ (ISPEHE). Институтот за бизнис економија е координатор на проектот, добиен во рамки на програмата ЕРАЗМУС+, и дел од проектниот Конзорциум заедно со уште 4 реномирани Европски институции за високо образование: Универзитетот од Павиа, Италија; Универзитетот од Љубљана, Словенија, Техничкиот универзитет во Рига, Латвија и Универзитет „Колеџ за економија и култура„ (ЕКА), Латвија.

Воведниот состанок имаше за цел концизно да ги дефинира идните активности, временската рамка, и индивидуални обврски на секој од проектните партнери. На првиот ден се разговараше за буџетот, предвидените проектни активности и договорните обврски на проектните партнери, додека на вториот ден беа презентирани 4 документи кои беа наменски изготвени за состанокот. Конечната верзија на истите ќе биде јавно достапна до 31 март, на официјалната веб-страна на проектот www.ispehe.org.

Проектот ISPEHE е комплетно наменет кон подобрување на квалитетот на студирање, преку создавање на иновативни методи за учење кои ќе бидат применети во наставните планови на однапред определени предмети во сите 5 Универзитети. Покрај ова планирано е и создавање на заеднички Кариерен Центар, кој ќе им овозможи на нашите студенти полесен пристап до кариерни можности и советодавни услуги од врвни експерти во различни полиња.


Повик за објавување на трудови во Списанието за одржлив развој

 

Уредувачкиот одбор на Списанието за одржлив развој објавува повик за публикување на трудови за дванаесетиот број на списанието.

ФБЕ добитник на сертификат за најдобра пракса од Еразмус програмата

 

Факултетот за бизнис економија е добитник на сертификат за најдобра пракса при спроведување на Еразмус проект за мобилност од страна на Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност. Настанот беше одржан во хотел Александар Палас на 3-ти февруари (вторник).

Useful information

Please find some useful information for the Erasmus+ programme at IBF:

EXCHANGE INCOMING STUDENTS

Studying abroad lets you take in a new culture by seeing the world from a new perspective. You can learn so much about yourself and all the possibilities life has to offer. It a high "return on investment" and this applies not only to your future career perspectives. Moreover, you can build your language skills, meet a numerous people, expand your professional knowledge, and bring home a wealth of personal experience - both academic and personal.

This page is for all students who want to learn how to pursue their studies at the Integrated Business Faculty.

ERASMUS PROGRAM

The Erasmus program is the largest and best-known student exchange program in Europe. Once you make the decision to study under this program at the Integrated Business Faculty, you should follow this procedure:

1.     First, you must contact your home university and sign-up for the Erasmus program. As soon as you are nominated, we will need to see the list of nominees from your home university with your personal data (Name, e-mail address, department, time period). Your home university must send us the list of nominees;

2.     Then you will receive an e-mail from us with your login details for the online application portal ("Mobility Online");

3.     You must contact your Erasmus coordinator for help in selecting your classes. Erasmus coordinators are responsible for the subject matter support;

4.     Online Application Deadline.

The online application process has to be completed until: 

-        May 15th for the winter semester

-        December 4th for the summer semester

5.     Further information when your application is done: Visa, Health Insurance & Housing. All information and assistance related to these issues will be provided by our Erasmus Coordinator.

Erasmus coordinator

Martin Kiselicki

Phone: +389 2 2402172

Email: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите  

 

 

Information for Outgoing Students

 

Information for teaching staff

 

For additional information, please contact Martin Kiselicki, MSc., Erasmus coordinator at Integrated Business Faculty, at the following e-mail - Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

 

Страница 21 од 25

21