Студенти
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Студенти

Grading at IBF

Grading at Integrated Business Faculty (IBF)

 

 

Students can take exams starting from the first exam session after the lectures for the course have finished.

Exams can be taken in regular or additional exam sessions (please look at the Student Calendar for dates of the exam sessions).

In order to take exams for the courses from the second semester of an academic year, students have to have passed all the exams for the courses from the first semester of the same academic year.

 

The grading system is quantitative, meaning that the grade is expressed in quantitative measures.

 

For the full time students, the grades are formed based on the following:

 

-maximum 10 points for class attendance;

-maximum 10 points for class activities;

-maximum 40 points for the first part of the exam;

-maximum 40 points for the second part of the exam.

 

In order that the student is eligible to take the second part of the exam, she/he has to have at least 21 points from the first part of the exam.

If the student does not pass the exam in parts, then she/he can take the exam in the two following exam sessions, so that the total points that can be achieved are 80, plus 20 points from attendance and class activities. Starting from the third exam session, the total number of points that can be achieved from the exam is 100.

Part time students can take the exam for the first time in the first exam session after the lectures for that specific course have finished. The grade is based only on the results from the exam, without attendance or class activities.

The grading for both full time and part time students is quantitative with grades from 5 (five) to 10 (ten).

 

The grading system at IBF that is compatible to the ECTS grading is the following:

 

10 (A) – amounts 91–100 points,

9 (B) – amounts 81–90 points,

8 (C) – amounts 71–80 points,

7 (D) – amounts 61–70 points,

6 (E) – amounts 51–60 points,

5 (F,FX) – amounts 50 points or below.

 

If the student is not satisfied with the grade, she/he can appeal to the Director of IBF within 24 hours after the exam results have been published on the blackboard. The Director asks the course professor/lecturer to revise the grade within 3 working days.

If the student is not satisfied with the decision of the professor/lecturer, then a commission of three members is being constituted whose decision about the grade is final.

 

Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот број од Списанието за одржлив равој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

 

Гостинско предавање на тема “Планирање и оптимизација на производствените процеси”

 

На 19 Декември 2014 година м-р Александар Чадиковски, директор на производство во фабриката Идеал Шипка – Битола/Лакталис ЈИ Европа, одржа гостинско предавање пред студентите на ФБЕ. Прочитајте повеќе...

Свечено доделување дипломи

 

На 13 Декември 2014 година (Сабота) со почеток во  11.00 часот во Амфитеатарот на Факултет за бизнис економија  свечено беа доделени дипломите за дипломираните студенти. Прочитајте повеќе...

ФБЕ партнер во проектот BEET (Build up skills)

 

Oтпочна со реализација и имплементација втората фаза на Проектот „Build up skills – Builders’ Energy Efficiency Training (BEET)“. Со БЕЕТ, до 2016, се предвидува да се спроведат пет типа обуки во градежниот сектор, а најпрво ќе се обучат тренери, кои потоа своето знаење ќе им го пренесат на работниците. 

ФБЕ на Саем за чиста енергија

 

Факултетот за Бизнис економија ќе учествува на “Саем за млади за чиста енергија” кој ќе се одржува во ЕУ инфо центар, Скопје на 25ти и 26ти Јуни, 2014.

Целта на Саемот е да се поврзат младите луѓе со компании кои работат на обновлива енергија и универзитети кои нудат студии од истата област. Саемот ќе претставува средба на побарувачката (студентите) и понудата (универзитети и компании) на пазарот на трудот за "чиста енергија".

Студенти на ФБЕ во посета на Македонската берза

 

Студентите од втора и трета година на Факултетот за Бизнис економија беа во едукативна посета на Македонска берза АД Скопје на 30 мај. Студентите имаа прилика да се запознаат со основните функции на работењето на берзата, историјатот и постапката на котација и тргување со акции и обврзници.

Гостинско предавање на тема „Регрутација и селекција на кадри за вработување“

 

На 19.05.2014 година д-р Коста Котески, советник за странски пазари на директорот на Реплек АД Скопје, одржа предавање на тема Регрутација и селекција на кадри за вработување. Студентите на Факултетот за бизнис економија беа запознаени со најсовремените применувани методи и техники на регрутација и селекција на кандидати со цел да се одберат соодветните кандидати за одредена позиција како и со процесот на следење на нивните понатамошни резултати во компанијата.

Предавач на ФБЕ во жирито за избор на најдобар бизнис план во организација на Хјундаи

 

М-р Мартин Киселички, предавач на Факултетот за Бизнис економија, ќе биде дел од жирито на натпреварот за избор на најдобар бизнис план, кој е во организација на Хјундаи и Junior Achievement Macedonia.

Упис во академската 2015/2016

 

Почитувани, условите за упис на Факултетот за Бизнис економија во академската 2015/2016-та година се:

1. Право на запишување на додипломски студии имаат кандидатите со завршено средно четиригодишно образование и имаат положено државна матура или меѓународна матура. Право на запишување имаат и кандидати со завршено четиригодишно средно образование (пред учебната 2007/2008) кои не полагале државна матура. Право на запишување имаат кандидатите кои имаат завршено четиригодишно образование или образование соодветно на тоа надвор од Република Македонија, со нострифицирана  диплома во МОН.

2. На Факултетот за бизнис економија има можност за трансфер на студенти од други македонски и странски универзитети, врз основа на доставено уверение за положени испити и утврдување на соодветност на студиските програми.

Пријавата за запишување на додипломски студии можете да ја симнете на следниот линк.

За повеќе информации може да се обратите телефонски на (02) 2402 160 и (02) 2402 161.

Страница 22 од 25

22